Speak up!

Hier vind je Dignar's gedachten weergegeven in een blog, reageren kan altijd.

Witte zwanen, zwarte zwanen...

Tijdens mijn vakantie in Spanje heb ik Black Swan van Nassim Taleb gelezen. Een boek, dat aan het denken zet, want het richt zich op de zaken die we niet weten, onze behoefte om deze onzekerheid te reduceren met modellen (Gauss' bell curve) en de schijnzekerheid die dat oplevert. Deze modellen, vaak bedacht door wiskundigen en economen, houden geen rekening met een Black Swan, een random gebeurtenis met een enorme impact zo onwaarschijnlijk dat deze zich überhaupt voltrekt, maar wel plaatsvindt. Denk aan 11 september 2001, toen twee vliegtuigen zich in het WTC in New York boorden en duizenden slachtoffers maakten. Denk aan de Europese schuldencrisis en het mogelijke faillissement van Griekenland. Gebeurtenissen aanvankelijk ver buiten ons bevattingsvermogen, totaal onvoorzien in welk model dan ook en zeker niet ingegeven door lessen uit de geschiedenis.

Wat Taleb duidelijk maakt is dat we ons niet blind moeten staren op de dingen die we weten, immers de wereld ontwikkelt zich met name door het onbekende. Vergeet de adviezen van de zogenaamde experts (beursgoeroes, economen, hedge funds, handelaren), probeer niet alles te voorspellen, want daar slagen we bijzonder slecht in en maak gebruik van het bestaan van onzekerheid.

Zelfs Einsteins theorie (niets reist sneller dan het licht) en alles wat we daarop gebaseerd hebben staan nu ter discussie. Wanneer tijdreizen tot de mogelijkheden behoort, onvoorstelbaar op dit moment, gaan we dan niet juist meer Black Swans ontdekken of horen deze dan definitief thuis in de geschiedenisboekjes?

Impossible is nothing

Ik heb de Marathon van Berlijn overleefd. De tijd. Drie uur, vier minuten en vijfendertig seconden. Een pr, en ik ben er blij mee. Achteraf gezien dan. Want hoewel het de eerste twee uur behoorlijk ging, kwam er daarna toch wel behoorlijk, en in elk geval gevoelsmatig, de klad in. De temperatuur, ca. 20 graden, een tekort aan vocht en gewoon pure vermoeidheid speelden me parten. Ik wist niet dat je leger dan leeg kon finishen, holler dan hol. Maar het kan. De geest kan het lichaam dwingen verder te gaan dan dat verstandig is en stelt je in staat grenzen te overschrijden.

Ik noem het willpower: je mentaal inspannen om je doelen te realiseren, gecommiteerd, vastbesloten en bereid om daar duidelijke keuzes bij te maken.In het geval van tijdens de marathon betekent dit: Mentale inspanning drijft de fysieke inspanning. In het geval van de voorbereiding op de marathon betekent dit: Trainen hoort erbij, ook al regent het dat het giet, ook al heb je even geen zin.

Andersom werkt het ook maar al te goed. De afwezigheid van echt gecommiteerd willen (willpower) leidt tot een gebrek aan acties en dadendrang. In mijn omgeving zie ik de worsteling bij collega's die stellen anders te willen zijn, werken en leven, maar zich ook geconfronteerd zien met barrières (onzekerheid, inkomensverlies, etc.). De mate waarin deze barrières voelbaar worden, is vooraf niet goed in te schatten en staan zij de realisatie van ambities en dromen in de weg. Natuurlijk zijn deze drempels reëel en is de weg naar verwezenlijking niet makkelijk. Maar de barrières maken een wezenlijk onderdeel uit van het realiseren. Net zoals de betrokkenheid van familie en vrienden je blijvend stimuleert om die stappen te zetten die echt nodig zijn en om vol te houden wanneer het zwaar wordt. Het begint echter met willpower.

Om met de woorden van Adidas te spreken (ik weet het is niet afkomstig van een begenadig filosoof), impossible is nothing. Een tijd van onder de drie uur is in zicht.

Geinspireerd

What would Google do geschreven door Jeff Travis is een van mijn eerste audio-books die ik luisterde. In een (1) woord inspirerend en tevens de aanzet voor het aanmaken van mijn eigen blogaccount. Het wordt niet bloggen om het bloggen, maar om verder te inspireren, geinspireerd te worden, meningen te ventileren en meningen te horen. Deze blog zal ik gebruiken om nieuwtjes, zakelijke ideeen en meningen te delen. Ik hoop te mogen rekenen op jouw input. Co-creatie dus, ik ben benieuwd!